• Bezpečnostní situace - informace pro rodiče

          • Vážení rodiče,

            stejně jako vy, tak i naše škola bedlivě sleduje situaci a znepokojení, která se v posledních dnech objevila v souvislosti s výhružkami směřující ke školám v rámci České republiky. Nastalou situaci bereme vážně a již jsme podnikli veškeré kroky k minimalizaci rizik. Škola je zabezpečena, monitorujeme blízké okolí školy a jsme v kontaktu s Policií ČR v případě jakýchkoli nenadálých událostí. Jednotlivá opatření jsme konzultovali s odborníky v oblasti prevence rizik, dbáme rovněž na doporučení MŠMT. V současné době vedení školy neplánuje omezení výuky.    

                                                                                             
            Děkuji za pochopení a spolupráci.



            Adam Koníček, ředitel školy

        • Anonymní schránka důvěry
          • Anonymní schránka důvěry

          • Naše škola se zapojila do platformy Nenech to být (NNTB). NNTB slouží jako anonymní online schránka důvěry, a pomáhá tak žákům a jejich rodičům s řešením různých problémů a situací ve škole. Skrze NNTB můžete upozornit např. na šikanu mezi žáky, kyberšikanu, užívání návykových látek, sebepoškozování, domácí násilí apod. 

            Podněty nám můžete zasílat prostřednictvím tohoto odkazu: https://nntb.cz/c/e5e88c6

            Ke komunikaci můžete použít také mobilní aplikaci dostupnou na Google Play a App Store

             

            Jak to funguje?

            Nenech to být funguje jako webová a mobilní aplikace. Po odeslání podnět putuje k pověřeným osobám na naší škole, které na základě poskytnutých informací situaci řeší.

        • Hokejisté HC Komety Brno přivítali prvňáčky
          • Hokejisté HC Komety Brno přivítali prvňáčky

          • Spousta dětí, maminek a tatínků, hlasitý smích, vítání, objímání – přesně tak vypadalo ráno 2. září 2024 před Tuhajdou. Starší spěchali zaujmout pozice do zadních lavic a přitom barvitě popisovali ostatním své prázdninové zážitky.

            Největší pozornost ale byla věnována novým prvňáčkům. Ti přicházeli v doprovodu svých rodičů, někteří s nejistotou a bojácností, jiní s nadšením a očekáváním. Před školou na ně čekaly jejich usměvavé paní učitelky, které je společně doprovodily do nazdobených tříd. Pro každého byl připraven Slabikář, nové učebnice, sešity a spousta užitečných dárečků věnovaných MČ Brno-Jih a Magistrátem města Brna. Do prvních tříd pak přišel děti osobně pozdravit náš nový ředitel školy pan Mgr. Adam Koníček společně se starostou MČ Brno-Jih panem Ing. Davidem Grundem. Milým překvapením pro všechny byla návštěva hokejistů HC Kometa Brno za doprovodu jejich rozverného maskota – ledního medvěda Nanuka.

            Ať mají tyto malé děti stejnou radost ze vzdělání jako brněnští hokejisté ze hry!

             

            Na video z tohoto prvního školního dne se můžete podívat na Instagramu HC Komety Brno prostřednictvím tohoto odkazu:

          • Informace ke školní družině

          • Od 1. 9. 2024 dochází v souvislosti s novelou § 123 odst. 4 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ke změnám pravidel při stanovování úplaty v mateřských školách, školních družinách a školních klubech zřizovaných státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí. 

            Nově se maximální výše úplaty odvíjí od výše minimální měsíční mzdy stanovené nařízením vlády č. 567/2006 Sb., upravujícím minimální mzdu. Na základě této novely stanovuje nově výši úplaty zřizovatel, Městská část Brno – jih.


            Výše příspěvku na jedno dítě umístěné ve školní družině činí 300 Kč měsíčně, pokud dítě využívá pouze ranní školní družinu, poplatek činí 150 Kč za 1 měsíc.

            Povinnost plátce platit příspěvek trvá po celou dobu, kdy je dítě přihlášeno k soustavné docházce do školní družiny a školské zařízení je v provozu. V případě nepřítomnosti dítěte ve školském zařízení se příspěvek nevrací.

            Příspěvek se platí bezhotovostním způsobem na účet školy: 131-1219280267/0100, kde musí být zabezpečeno oddělené sledování přijatých příspěvků (variabilní symbol). Platební příkaz k úhradě bude rodičům přihlášených dětí zaslán prostřednictví EduPage.  Provozovatel použije příspěvek k úhradě neinvestičních nákladů školní družiny.

             

            Příspěvek je vybírán ve dvou splátkách:

             

            1. období: 1. září – 31. prosinec: platba 1 200 Kč/ 600 Kč, splatná do nejpozději do 15. 10.

            2. období: 2. leden – 30. červen: platba 1 800 Kč/ 900 Kč, splatná nejpozději do 15. 2.

             

            Osvobození od úplaty za školní družinu lze uplatnit z důvodů pobírání dávky pomoci v hmotné nouzi nebo přídavku na dítě s účinností od 1. 9. 2024. V případě, že má být plátce osvobozen od placení příspěvku, je třeba, aby předložil písemnou žádost řediteli školy a tuto skutečnost doložil daným potvrzením.

             

            V případě, že nepřítomnost dítěte ve školním zařízení ze zdravotních důvodů je delší než jeden měsíc, provozovatel na písemnou žádost plátce, doloženou potvrzením lékaře, promine platbu příspěvku za příslušné období.

            Neuhradí-li plátce příspěvek do 5 dnů po splatnosti, může provozovatel vyměřit plátci penále do výše 100 % nezaplacené částky.

             

            Opakované neplacení příspěvku je závažným porušováním provozu školského zařízení a může být důvodem k ukončení docházky dítěte do školní družiny po předchozím písemném upozornění plátce.

        • Nově i na Instagramu
          • Nově i na Instagramu

          • Tuhajda je nově na Instagramu! Sledujte nás, abyste byli v obraze o všech novinkách, zajímavých informacích a událostech ze školního života.

            Najdete nás pod uživatelským jménem @zstuhackova. Těšíme se na Vaše sledování a společné sdílení skvělých momentů!

        • Nový školní rok začíná! Co nás čeká a na co se těšit?
          • Nový školní rok začíná! Co nás čeká a na co se těšit?

          • Léto je za námi a školní lavice na Tuhajdě se opět zaplňují. Tento školní rok začínáme nejen s novými výzvami, ale také s novým panem ředitelem, Mgr. Adamem Koníčkem, kterému přejeme v jeho nové funkci hodně štěstí a mnoho úspěchů. Už se těšíme, jakým směrem nás povede a co nového společně pod jeho vedením zažijeme.

            S nadšením vstupujeme do nového školního roku a věříme, že i letos na děti čeká spousta zajímavých a podnětných zážitků. Každý rok se naši pedagogové snaží žákům poskytnout pestrou škálu aktivit a akcí, které je nejenom baví, ale také podporují jejich osobnostní růst a vzdělání, a tak již nyní víme, že se děti rozhodně mají na co těšit. Pojďme se podívat na to, co nás čeká v letošním roce!

            Hned na podzim jsou pro žáky 2. stupně připraveny dějepisné exkurze do Žďáru nad Sázavou se zaměřením na barokní architekturu. Žáci se mohou také těšit na různé exkurze v návaznosti na probíraná témata. Pro žáky 3. ročníku je naplánován adaptační výlet na zámek Milotice, žáci 5. ročníku se zúčastní výletu do Prahy, celý 1. stupeň se může těšit na didaktické hudební divadlo Abraka, dopravní výchovu či na oslavu Halloweenu. Před Vánocemi plánujeme pro celou školu mobilní planetárium v naší tělocvičně.

            I tento rok by se škola ráda zapojila do akce CodeWeek. Jedná se o evropský týden programování, což je iniciativa, jejímž cílem je zábavným a aktivním způsobem přiblížit programování a digitální gramotnost každému člověku. Naučit se programovat nám pomáhá chápat rychle se měnící svět kolem nás, lépe rozumět tomu, jak fungují technologie, rozvíjet dovednosti a schopnosti potřebné ke zkoumání nových myšlenek.

            Na své si přijdou i milovníci přírody. Starat se o přírodu je nejenom důležité, ale i nezbytné pro udržitelnost a kvalitu života na naší planetě. Tuhajda se zaměřuje na výchovu žáků s ohledem na životní prostředí a pořádá různé akce, které podporují péči a ochranu přírody, a tak se žáci mohou těšit např. na dosadbu stromků a keřů, výrobu ptačích budek, zapojení se do projektu Ukliďme Česko, adopci zvířat v zoologické zahradě či exkurze do nejrůznějších enviromentálních zařízení.

            V zimních měsících by učitelé tělesné výchovy velice rádi zorganizovali jednodenní výjezd na lyže a snowboard. V případě příznivého počasí a zájmu žáků by se takových zájezdů mohlo uskutečnit více.

            Také jarní měsíce budou ve znamení pestrých akcí. Jako každý rok vyjede 1. i 2. stupeň na školu v přírodě, kde na ně bude čekat výjimečný program plný dobrodružství, objevování, vzdělávání a zábavy.

            Během celého školního roku se žáci budou účastnit různých projektových dnů, preventivních programů a besed, které se zaměří na témata jako dětská práva, závislosti, šikana, kyberšikana, riziková chování, dopravní výchova a environmentální výchova.

            Naši žáci se mohou celoročně zapojit do různých oblíbených vědomostních, výtvarných i sportovních soutěží, mezi které patří např. Pythagoriáda, soutěž ve čtenářské gramotnosti, dále do jazykových a přírodovědných olympiád či poměřovat síly ve sportovních aktivitách jako např. ve florbale, basketbale, přehazované, fotbale, stolním tenise, házené, futsale či atletice. Tuhajda našim žákům nabídne rovněž široké možnosti volnočasových aktivit formou kroužků.

            V rámci pokračující spolupráce budou děti i nadále spolupracovat s Domovem pokojného stáří na ulici Kamenná. Dvakrát ročně připraví se školním sborem Ztužka pro jeho klienty hudební vystoupení, které přinese radost a potěšení obyvatelům domova.

            Novinkou tohoto školního roku je plánovaná realizace školní knihovny, která má za cíl podporovat čtenářství a rozvíjet lásku k literatuře mezi našimi žáky.

            Zmíněných aktivit je celá řada a zajisté si každý žák tu „svou“ vybere. Samozřejmě se ale nejedná o konečný výčet akcí a činností. Některé budou vznikat spontánně z podnětu žáků, učitelů či aktuálně probíraného učiva.

            Na závěr bychom rádi popřáli všem žákům, rodičům, učitelům a zaměstnancům školy úspěšný školní rok plný radosti, motivace a pozitivních zážitků.

             

            Mgr. Aneta Gabous

        • Hledáme uklízeče/uklízečku
          • Hledáme uklízeče/uklízečku

          • Základní škola Brno, Tuháčkova 25 hledá na částečný úvazek uklízeče/uklízečku. Bližší informace poskytne ředitelsví školy na info@zstuhackova.cz nebo tel. 545 221 173