• Erasmus+ výjezd do severní Itálie: Nezapomenutelný zážitek
          • Erasmus+ výjezd do severní Itálie: Nezapomenutelný zážitek

          • V polovině března se skupina tří učitelů a patnácti žáků z devátých ročníků vydala k plnění úkolů skupinové mobility do severní Itálie, konkrétně do provincie Cuneo. Jednalo se o již druhý výjezd ZŠ Tuháčkova v rámci programu Erasmus+, tentokrát ve spolupráci s odborných učilištěm CFP Cebano Monregalese. Původně jsme připravovali cestu do španělského města Valencie, naše plány se ale kvůli několika komplikacím nepodařilo zrealizovat, a tak jsme se rozhodli pro alternativní destinaci – severní Itálii. Cuneo nás přivítalo slunečným počasím a nádhernými výhledy na hory.

            Během našeho pobytu jsme s italskými partnery spolupracovali na bohatém programu plném poznávání jednotlivých studijních oborů, které se na jejich škole vyučují. Navštívili jsme hned několik pracovišť a vyzkoušeli si různé obory v praxi. Kromě toho jsme také prozkoumali okolní města – Cuneo, Ceva a Mondoví, kde jsme se seznámili s místní kulturou a zvyky.

            Jako poděkování naši žáci přivezli různé dary v podobě lokálních produktů z jižní Moravy a celého Česka, včetně dvou stromů. Naše setkání jsme zakončili společným zasazením stromků na pozemku školy jako vzpomínku na vzájemnou spolupráci.

            Mezi nezapomenutelné zážitky naší cesty patří také celodenní poznávání opuštěných vesnic v horské oblasti Castelmagno, což byla velmi dobrodružná a intenzivní zkušenost pro nás všechny. Cestou do vysokých kopců jsme narazili na sníh i slunné výhledy, které nám byly odměnou za vynaložené úsilí. Naše pracovní návštěva severní Itálie by nebyla úplná bez návštěvy Milána, kde jsme strávili den obdivováním místní architektury a atmosféry. Viděli jsme vítězný oblouk Arco della Pace, historické centrum Brera a samozřejmě katedrálu Duomo di Milano. Výstup na střechu katedrály byl jedinečným zážitkem a panoramatický výhled na město byl dechberoucí.

            Žáci měli možnost v rámci této aktivity nahlédnout do kultury i zvyků jiné země, výrazně prohloubili svoje jazykové znalosti, organizační schopnosti i sociální vnímání odlišného prostředí, každodenně prokazovali samostatnost v rozhodování.

             Jsme velmi vděční za příležitost účasti na programu Erasmus+. Tento výjezd nám umožnil rozšířit obzory a vytvořit jedinečné vzpomínky. Jsme plni radosti a očekávání, co nám přinese budoucnost a další mezinárodní spolupráce.

            Mgr. Barbora Kašparová